четвер, 20 листопада 2025 р.

104 група Приготування солянки.

 Солянки

         Солянки — це заправні перші страви, які готують на концентрованих

м’ясних, рибних бульйонах і грибних відварах з великим вмістом

екстрактивних речовин. Вони мають насичений гострий смак і пряний

аромат завдяки тому, що в їх рецептури входять припущені солоні огірки,

пасерована ріпчаста цибуля, томатне пюре, капарці, оливки або маслини.

Норма відпускання солянки може бути $00 або 500 г. Асортимент

солянок: м’ясна збірна, із домашньої птиці і дичини, збірна із субпродуктів,

рибна, грибна, домашня (з картоплею) тощо.

В основному солянки готують в ресторанах порційно на замовлення в

супових •мисках. Вони можуть бути і у масовому приготуванні.

·        Пам’ятайте: м’ясні солянки подають зі сметаною та лимоном; рибну— з

Лимоном без сметани; грибну — зі сметаною без лимона. :

·        Пам’ятайте: з оливок і маслин виймають кісточки, маслини промивають;

оливки і капарці кладуть під час приготування солянки, а маслини — перед

відпусканням.

·        Пам’ятайте: лимон миють, знімають шкірочку і нарізують кружальцями.

·        кладуть у солянку перед відпусканням.   ;

         Солянка збірна м’ясна. М’ясо яловичини, телятини, окіст, нирки,

сосиски попередньо варять і нарізують тоненькими скибочками. Солоні

огірки з твердою шкірочкою і дозрілим насінням обчищають від шкірочки,

видаляють насіння, нарізують маленькими скибочками або ромбиками.

Огірки з тонкою шкірочкою нарізують разом зі, шкірочкою і насінням.

Підготовлені огірки припускають* Ріпчасту цибулю шаткують або нарізують

кубиками і пасерують на вершковому маслі з        додаванням томатного

пюре. Томатне пюре можна пасерувати окремо. З оливок і маслин виймають

кісточки, маслини промивають. Лимон миють, знімають шкірочку і

нарізують кружальцями.

     У разі приготування солянки збірної м’ясної порційно у киплячий

концентрований бульйон кладуть пасеровані цибулю з томатним пюре,

припущені солоні огірки, капарці, варені нарізані м’ясні продукти, сіль,

спеції і варять 5-10 хв. Для надання гострішого смаку в кінці варіння в

солянку можна додати проціджений огірковий розсіл. Подають з маслинами,

кружальцем обчищеного лимона, сметаною і дрібно нарізаною зеленню

петрушки.

         Солянка домашня. В киплячий бульйон кладуть картоплю, нарізану

кубиками і варять майже до готовності. Далі солянку домашню готують так

само, як і солянку м’ясну збірну. Подають із сметаною і дрібно нарізаною

зеленню петрушки.

         Вимоги до якості солянок. Для солянки збірної . м’ясної м’ясні

продукти і огірки нарізані скибочками, цибуля Щ малими кубиками, овочі

зберігають форму нарізки. Для солянки домашньої — картопля нарізана

великими кубиками. На поверхні солянки — кульки жиру оранжевого

кольору, кружальце лимону без шкірочки, сметана і дрібно нарізана зелень.

Смак гострий, з ароматом м’ясних продуктів, солоних огірків, пасерованої

цибулі. Колір бульйону — червоно-коричневий. Консистенція продуктів

м’яка.


                                   Особливості готування окремих видів  солянок


Солянка  з субпродуктами

Готують подібно до м’ясної солянки, але з використанням

нирок, язику, серця і вим’я, які нарізають часточками

Солянка домашня Готують з картоплею

Солянка з домашньої птиці і дичини

Готується так само, як м’ясна  збірна, але відпускається зі

шматками відвареної або смаженої домашньої птиці

(індички, гусака, курки) або дичини (куріпок, фазанів).

Рибна солянка Готують з використанням риб осетрових порід або з

кістковим скелетом (судак, тріска, окунь морський).

Донська солянка Рибна солянка з використанням моркви і свіжих помідорів

Солянка грибна Готують із білих свіжих і сушених грибів. Асортимент

продуктів (за винятком м’ясних) і технологія готування цієї

солянки ті ж, що і для солянки збірної м’ясної.

Немає коментарів:

Дописати коментар